mandag 14. desember 2009

Overveldende flertall for uavhengighet i Catalonia

Kalt til valgurnene ved 166 kommuner (av 946) for å stemme ved folkeavstemningen om suverenitet over sin selvstyrte region, Catalonia, stemte 94,8% av 500 000 velgere ja til uavhengighet. En delvis test, men en general prøve, noe som førte til eufori i Barcelona og lyden av støvlene i Madrid.

Avvist av folkets parti (motstand fra høyre) ledet av Mariano Rajoy, flere artikler om den nye statusen, spesielt den ene som beskriver katalansk som "nasjon", og som tillot Generalitat (offisielle navnet på den selvstyrte regjeringen) å ha diplomatiske delegasjoner i utlandet kan faktisk bli erklært grunnlovsstridig av den øverste domstolen.

Hvis dette blir tilfelle, advarte partiene for suverenitet, flertall i alle valg, at de ville starte umiddelbart en prosess for selvbestemmelse i Catalonia.

Forarget over det de ser som en trussel mot den territorielle integriteten til Spania, sier flere offiserer i generalstaben at overfor dette "separatistiske opprøret", ville den spanske hæren ikke nøle med å påkalle Artikkel VIII av Grunnloven som tillater dem å "opprettholde nasjonal enhet."



"Uten en stat, er Catalonia død", sa presidenten i FC Barcelona

Barcelona-president Joan Laporta, som in fact har blitt, de siste ukene, en talsmann for bevegelsen, oppfordret innbyggerne å gi en gunstig stemme, om å opprette en katalanske stat integrert i EU.

I følge Laporta, ville en differensiert stat av Spania være i stand til å "løse problemene til det Katalanske folket , spesielt i det kulturelle. Han sier at suvereniteten ville gi dem en grad av" borgere av første klasse. "

Klubbpresidenten, tredobbel mester i 2009, uttalte også at "uten stat, er Catalonia død".
http://www.marianne2.fr/L-independance-plebiscitee-en-Catalogne_a183117.html 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar